Propostes
 
 
 
 

 

 


II CIRCULAR DEL SEMINARI D'AMBIENTALITZACIÓ DE CENTRES

ESCOLARS DEL CEP DE PALMA (05-06)

 

PLA DE GESTIÓ DE RESIDUS PERILLOSOS I ESPECIALS

(enviat per correu electrònic el 25-01-06)

 

Benvolguts companys

Des del Seminari d’Ambientalització de centres escolars (SACE) volem informar-vos d’una sèrie de qüestions:

 

1.- Pla de Gestió de Residus Perillosos i Especials

Al mes de març de l’any 2003, com recordareu, es va posar en marxa el “Pla de gestió de residus perillosos i especials als centres educatius públics de les Illes Balears”. Dins d’aquest pla es contemplava la recollida d’aquests residus, que s’ha dut a terme per part de l’empresa BALTECMA durant els darrers dos cursos. A partir de setembre del 2005 aquesta recollida s’ha deixat de fer perquè la Conselleria d’Educació no ha renovat el contracte amb l’esmentada empresa. Els membres del Seminari d’Ambientalització del CEP de Palma (SACE) consideram que, donada la necessitat peremptòria de donar un tractament adequat a aquests tipus de residus, per a que no acabin llançats “per la pica” o barrejats amb els fems domèstics, contaminant l’entorn, s’hauria de tornar a posar en marxa aquest pla, el més aviat possible. Amb més motiu si tenim en compte que a la majoria de centres escolars ja tenim actualment un bon nombre de residus tòxics acumulats des de l’inici del present curs.

Per tal de que aquest pla es pugui tornar a posar en marxa, caldria fer una demanda individualitzada per part de cada centre (amb la qual cosa es feria una major pressió davant de l’administració educativa!). Us adjuntam un model de sol·licitud (si clicau AQUÍ podeu baixar-la) per si estau interessats en col·laborar en aquesta iniciativa, les gestions a realitzar serien les següents:

a)     Signar la instància pel director/a del centre.

b)     Donar-li registre de sortida del centre.

c)     Enviar-la per fax al número 971-177248, que és el del Conseller d’Educació i Cultura, Sr. Francesc Fiol.

d)     Enviar-la a SACE per fax al número 971-249532, a l’atenció de Cata Ramis per tenir constància de que l’heu enviat.

Finalment, vos demanaríem que en cap cas deixeu que aquests tipus de residus es llancin als contenidors de fems domèstics i que continueu emmagatzemant-los a l’espera de trobar una bona solució per a la seva gestió. D’altra banda, estem fent gestions per aconseguir la recollida dels residus informàtics i electrònics, que també són perillosos, per la qual cosa vos pregaríem que no els llanceu amb els fems domèstics i continueu emmagatzemant-los, a pesar de les molèsties i les queixes que això pugui comportar.

2.- Jornades de Mallorca Recicla

El proper dia 9 de febrer de 2006 es durà a terme al Parc de Tecnologies Ambientals la “V Trobada per a l’ambientalització dels centres educatius” que organitza Mallorca Recicla (Àmbit educatiu) del Consell de Mallorca.

Vos adjunt un arxiu amb el programa i la butlleta d’inscripció per si hi estau interessats (Clicau AQUÍ per baixar-la).

El cost de la Jornada amb el material és de 15€ (30€ si vos quedau a dinar) i la data màxima per fer l’ingrés i enviar la inscripció a Mallorca Recicla és dia 7 de febrer.

3.- III Trobada de Coordinadors Ambientals

Dins el mes de maig, amb la data per definir, es durà a terme al Centre de Professorat de Palma, la “III Trobada de Coordinadors Ambientals” organitzada per SACE i el CEP de Palma, una trobada adreçada als coordinadors i components de comissions ambientals de centres escolars, així com als professionals que treballen en l’Educació Ambiental a l’àmbit educatiu.

És molt important l’assistència de tots vosaltres en aquesta trobada ja que és el lloc on ens podrem conèixer, comunicar-nos i mostrar-nos allò que fem al centre. Per això vos demanam, a més de la vostra assistència, la vostra participació portant un cartell/s on es decrigui el projecte que desenvolupau al vostre centre o bé alguna de les activitats que hi duis a terme, o bé portant materials i/o objectes que hagueu elaborat.

Tots aquells que estigueu interessats en mostrar-nos la vostra feina vos podeu posar en contacte amb nosaltres per mitjà d’un correu electrònic a SACE (seminariambientalitzacio@educacio.caib.es) o a na Cata Ramis del CEP de Palma (cramis@dginnova.caib.es).

4.- Pàgina web de SACE

D’aquí a una o dues setmanes com a molt s’actualitzarà la pàgina web de SACE on trobareu noves experiències i projectes d’ambientalització que es duen a terme als centres escolars.

Totes aquestes experiències que es troben al vostre abast han estat cedides per professorat com vosaltres que impulsa l’ambientalització i/o educació ambiental dels seus centres, i que també pensava que el que feia no era prou important. Però com podreu comprovar si que és important la vostra feina i sinó basta fer un repàs a la quantitat de centres que treballen l’ambientalització i/o educació ambiental, per això vos demanam que vosaltres també participeu aportant-nos els vostres projectes, memòries i/o activitats concretes que feis al centre i anar així incrementant els recursos disponibles per tots els que ens trobam en la mateixa situació.

Per estalviar feines el que podeu fer és preparar un material en format electrònic i en paper que serveixi com a cartell per a la III Trobada de Coordinadors Ambientals i per penjar-lo a la pàgina web del SACE (format electrònic).

5.- Proposta de reducció del consum energètic dels centres escolars públics de les Illes Balears

En relació a la proposta d’energia que va presentar SACE el juliol passat a les Conselleries d'Educació i Cultura, Medi Ambient i Comerç, Indústria i Energia per tal de reduir el consum energètic dels centres escolars participants (un total de 28 centres educatius i 3 Centres de Professorat), vos informam de que:

El Conseller de Medi Ambient va reiterar el seu recolçament a la proposta i va sol·licitar al Sr. Miquel Costa la realització d'un informe sobre la viabilitat del projecte per presentar als Consellers d'Educació i Cultura i al de Comerç, Indústria i Energia.

Aquest informe va ser elaborat, just abans de Nadal, per un enginyer de la seva Conselleria i ha confirmat el que ja va presentar SACE en la seva proposta, és a dir que el cost de cada instal·lació ronda els 60.000€ i que l’ingrés anual d’aquest tipus d’instal·lació es situa prop dels 6.000€.

Donat que el problema major per afrontar la proposta és l'inversió econòmica que suposa (1.860.000,00€ com a mínim, tal vegada més) s’està estudiant que els beneficis que reporta la pròpia instal·lació serveixi per a pagar les despeses d’infraestructura.

En relació a això des del SACE hem insistit en que un percentatge dels beneficis econòmics que produeixi la instal·lació haurien de ser pel centre, i en concret proposam que sigui l'import equivalent al que s'estalviaria el centre si aquesta electricitat enlloc de ficar-la a la xarxa l'utilitzés pel seu propi consum, poc més o manco un 20% del que es produeixi.

Pendents de com acabarà tot, vos enviarem més informació a la pròxima circular

 

Palma a 25 de gener de 2006

 

Ben cordialment:

 

Els membres del Seminari d’Ambientalització del CEP de Palma (SACE).

 

 

Tornar