-
[ Anar a l'inici del WEIB ]
El Web Educatiu de les Illes Balears
PROGRAMES EDUCATIUS
   
 

-Innovació Educativa 2011-2012
---

-Educació ambiental

>> PROGRAMA DE CENTRES ECOAMBIENTALS
  Les conselleries d’Agricultura, Medi Ambient i Territori i d’Educació, Cultura i Universitats, per vuitè any consecutiu, posen a l’abast dels centres educatius de les Illes Balears el Programa de Centres Ecoambientals amb l’objectiu de impulsar l’educació ambiental i donar suport als projectes l’ambientalització dels centres educatius.
---
Documentació Documentació:
  PDF Convocatòria pública per a la participació en el Programa de Centres Ecoambientals per al curs escolar 2011-2012 NOU
PDF Carta de presentació
WORD | ODT Annex I: sol·licitud de participació i declaració
WORD | ODT Annex II: projecte d’ambientalització
WORD | ODT Annex III: model per elaborar la memòria
WORD | ODT Annex IV: sol·licitud de guardó
EXCEL Llistat històric de centres participants al PCE
Termini Termini: 14 d’octubre de 2011
  ---
   
  >> Notícies relacionades amb el programa

>> Xarxa d'experiències d'èxit d'ambientalització

>> Recursos d'educació ambiental

>> Materials relacionats amb el programa

>> Material didàctic d'educació ambiental aportat pels centres educatius inscrits en el programa de CENTRES ECOAMBIENTALS

>> Programes educatius que poden complementar la tasca d'ambientalització dels centres

>> Jornades formatives de cursos anteriors

>> Pàgines web de canvi climàtic

>> Cinema ambiental

   
 
 
>> Notícies relacionades amb el programa
 
logo
JORNADA SOBRE EDUCACIÓ AMBIENTAL I SOCIETAT: RECURSOS I PERSPECTIVES

Les conselleries d'Educació i Cultura i de Medi Ambient i Mobilitat organitzen conjuntament la JORNADA SOBRE EDUCACIÓ AMBIENTAL I SOCIETAT: RECURSOS I PERSPECTIVES. La jornada està prevista per al 23 de març de 2011 i els termini d'inscripció finalitza el 13 de març.
      >> WWW
Resultats i documentació de la jornada

---

logo PATRIMONI ETNOLÒGIC DE SES FONTANELLES

L'Associació ARCA vol llançar un crit d'atenció sobre el patrimoni etnològic de Ses Fontanelles.

PDF Patrimoni etnològic de Ses Fontanelles

---

logo RECUPERACIÓ I UTILITZACIÓ EDUCATIVA DE POBLES ABANDONATS

Vint i cinc alumnes de l'IES Pasqual Calbó i Caldès participen del Programa de recuperación y utilización educativa de pueblos abandonados i col·laboren així en la reconstrucció de Búbal, un poble del Pirineu d'Osca. Enhorabona a Josep Xabuch,coordinador Ambiental IES Pasqual Calbó i Caldés i a la resta dels seus companys per la seva iniciativa!

PDF Notícies aparegudes a la premsa

---

logo LLIURAMENT DE GUARDONS DEL PROGRAMA DE CENTRES ECOAMBIENTALS

Les conselleries d'Educació i Cultura i de Medi Ambient i Mobilitat convoquen els actes de lliurament de guardons del Programa de Centres Ecoambientals a les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa.
• Menorca:
20 d'octubre de 2010
• Eivissa i Formentera:
27 d'octubre de 2010
• Mallorca:
11 de novembre de 2010
Trametem, adjunt, la llista provisional de centres guardonats.

PDF Convocatòria de l'acte de Menorca | PDF Ordre del dia de l'acte de Menorca
PDF Convocatòria de l'acte d'Eivissa i Formentera | PDF Ordre del dia de l'acte d'Eivissa i Formentera
PDF Convocatòria de l'acte de Mallorca | PDF Ordre del dia de l'acte de Mallorca
PDF Llistat Provisional Guardons 2010

---

logo EL PROGRAMA DE REUTILITZACIÓ DE LLIBRES DE TEXT A EL PAÍS

PDF Notícia apareguda al diari

---

logo CARRIL BICI A IES FELANITX

El passat dia 22 d'octubre de 2010 tengué lloc la inauguració del carril bici que unirà el poble de Felanitx amb l'institut del mateix poble. Aquesta fita és un viu exemple de perseverança i d'una creença il·limitada en uns ideals d'ambientalització treballats durant molt de temps. La nostra més sincera felicitació per la iniciativa. El seu treball és un model a seguir i és un exemple clar de com un projecte ambiental que és impulsat des d'un centres educatiu incideix en el municipi on està arrelat com una millora en la qualitat de vida de la qual que se'n beneficia tota la seva població.
      >> WWW Galeria d'imatges | PDF Notícia apareguda al diari

---

logo PROJECTE EDUCATIU ON-LINE DEJANDO HUELLA

L’Obra Social Caja Madrid i la Fundación Oso Pardo han posat en marxa el projecte educatiu on-line DEJANDO HUELLA. Es tracta d’un projecte d’educació ambiental per a la conservació de la naturalesa i el seu objectiu és que els alumnes puguin analitzar la problemàtica que afecta a les espècies en perill, amb especial atenció a la situació d’amenaça que pateix l’ós bru. Per a més informació podeu consultar-ho a l'apartat: Programes educatius que poden complementar la tasca d'ambientalització dels centres

---

logo 10è CONGRÈS NACIONAL DE MEDI AMBIENT (CONAMA)

Aquest any tendrà lloc la celebració del 10è Congrès Nacional de Medi Ambient (CONAMA) del 22 al 26 de novembre a Madrid i es vol fer una crida als centres educatius perquè els seus estudiants hi puguin participar de manera gratuïta i a través de grups organitzats. Els estudiants participants rebran un certificat d'assistència. S'adjunta un programa d'activitats del congrès i la normativa dels grups d'estudiants per a conèixer el procediment de participació així com el correu i el telèfon a través del qual es podrà obtenir informació detallada.

PDF Programa | PDF Normativa

---

logo CRIDA PER LA SOSTENIBILITAT

Quan s'apropa la propera cimera sobre el clima a Cancún i després del fracàs de l'anterior cimera de Copenhaguen, no queda ja més remei que crear un clima favorable i sobre tot exigent que obligui als governants mundials a emprendre mesures ja dràstiques i definitives que evitin un deteriorament climàtic irreversible. Vet aquí la crida que fan els el col·lectiu d'educadors per la sostenibilitat.

PDF Crida per la sostenibilitat

---

logo ANY INTERNACIONAL DELS BOSCOS 2011


L'Assamblea General de Nacions Unides ha declarat l'any 2011 com ANY INTERNACIONAL DELS BOSCOS. És obvi que tots els anys haurien de ser anys internacionals dels boscos perquè son el substrat de la vida del nostre planeta. El seu valor és incalculable però l'espècie humana els està infringint un mal que pot se irrevesible. La notícia pot fer reflexionar encara més i a treballar per a la seva protecció i amb més insistencia després de la nefasta campanya d'incendis forestals ocorreguts a l'estiu de 2010.

PDF Any Internacional dels boscos

---

Guardons MOBILITZA'T PER LA SELVA

Des del Servei d'Innovació Educativa encoratjam als centres adherits al Programa de Centres Ecoambientals a sumar-se a la campanya MOBILITZA'T PER LA SELVA que promou l'Institut Goodall. Dita campanya neix amb la idea de sensibilitzar al conjunt de la població sobre la problemàtica que comporta el coltan, matèria primera que s'utilitza per a la fabricació dels mòbils, consoles i ordinadors.
La demanda creixent d'aquests productes eleva igualment la demanda del coltan que es troba com a mineral principalment a les selves del Congo. La seva explotació és la causa de nombrosos conflictes bèlics, d'explotació de mà d'obra infantil semiesclavitzada i de destrucció d'hàbitats de selva, bàsics per a la supervivència de goril·les i ximpanzés.
Ara, els centres escolars es poden sumar a la campanya recollint mòbils inservibles, usats o en desús dels propis alumnes i professors, col·laborant en el seu reciclatge i podent disminuir la demanda de coltan verge. Tot plegat no és una simple recollida sinó que forma part d'una campanya de més gran abast per donar a conèixer aquesta problemàtica i també per acostar-se a la figura de Jane Goodall, reputada primatòlega i incansable lluitadora per la protecció dels hàbitats i espècies africanes. A més, adherint-se a la campanya, els centres poden fer un apadrinament Chimpamig@ per una durada d’1 any.
Els centres que participin de la campanya, podran gaudir d'una recollida gratuïta si són capaços de reunir un mínim de 30 telèfons mòbils. No val a dir que la suma de moltes recollides poden fer avançar en el reciclatge del coltan però sobre tot fer neixer moltes consciències i sensibilitats.

PDF Circular informativa | PDF Pautes per als centres | PDF Dossier

---

SACE ELS ELEFANTS AFRICANS TORNEN A ESTAR EN PERILL!

En pocs dies, podria quedar sense efecte la prohibició mundial de Nacions Unides contra el comerç de vori. Una perillosa decisió que pot portar a la desaparició dels vulnerables elefants africans. Però un grup de nacions africanes estan pressionant per mantenir la prohibició. Per favor, llegiu el comunicat:

PDF Comunicat

---

Guardons CAMPANYA DE RECICLATGE DE MÒBILS PER A PROTEGIR ELS ECOSISTEMES AFRICANS

A Espanya existeixen avui dia més de 54.000.000 de línies de telèfons mòbils per a poc més de 46 milions d’habitants. A aquest impressionant número de terminals cal afegir-hi aquells mòbils més antics que són reemplaçats i que els ciutadans guarden o llencen a les escombraries, sent la tassa de reciclatge menor al 5%. Si multipliquem aquests números pels països de l’anomenat “món desenvolupat”, les xifres són esfereïdores.
Al mateix temps, l'explotació del coltan, un valuós mineral què és fa servir en els nostres mòbils, ordinadors i consoles, està en el centre dels enfrontaments que produeixen milers de víctimes i refugiats a la República Democràtica del Congo. Per a satisfer la nostra creixent demanda, la mineria il·legal fa servir ma d’obra semi-esclavitzada, destruint a més, els hàbitats de moltes espècies com els ximpanzés i goril·les, en greu perill per la caça furtiva i la desforestació.
Vols saber com pots ajudar tu a disminuir aquesta demanda, reciclar i generar recursos per a protegir aquests ecosistemes? Enviant mòbils en desús, entre tots podem marcar una gran diferència:
     >> WWW movilizateporlaselva.org

---

logo Càlcul aproximatiu de les repercussions ambientals que pòt tenir el Programa de Reutilització de Llibres
El Programa de Reutilització de Llibres ha elaborat un càcul aproximatiu de les repercussions ambientals que ha tengut el Programa.
Una de les finalitats més importants del Programa de Reutilització de llibres és fomentar la sensibilització ambiental de la comunitat educativa i el consum sostenible. Som conscients que la tasca no és senzilla, però també sabem que amb un canvi d'hàbits personals podem aconseguir entre tots resultats prou significatius que val la pena divulgar i donar a conèixer perquè es puguin consolidar.
Us enviam adjunt un càlcul aproximatiu de les repercussions ambientals que ha tengut el Programa que creiem que us pot ser d'utilitat per difondre els valors personals i socials que duu implícits l'educació ambiental.

PDF Càlcul

---

logo Expedició de l'IMEDEA a l'Antàrtida

Amb motiu dels actes de lliurament de guardons del programa de Centres Ecoambientals dut a terme a Menorca, Eivissa i Palma, es va donar a conèixer una experiència científica a l'Antàrtida per part de l'IMEDEA. Us oferim un link per tal de coneixer els detalls d'aquesta interessant experiència.
      >> WWW Expedició de l'IMEDEA a l'Antàrtida

---

nociu PLA DE GESTIÓ DE RESIDUS PERILLOSOS

La Conselleria d'Educació i Cultura llança una nova convocatòria del PLA DE GESTIÓ DE RESIDUS PERILLOSOS per tal de complementar i facilitar la tasca educativa que els centres escolars duen a terme a través dels seus projectes ambientals que fan referència a la gestió dels residus.
Recordau que el pla contempla dues retirades: una al mes de novembre i l'altre el mes de juny i que l'empresa encarregada d'aquest servei és BALTECNA GESTIÓN DE RESIDUOS PELIGROSOS SL.


PDF Pla de gestió de residus perillosos

 
 
>> Xarxa d'experiències d'èxit d'ambientalització
  El Programa de Centres Ecoambientals complirà amb aquest el seu sisè any de funcionament. Aquests sis anys suposen un període de temps important que s’han traduït en una dilatada trajectòria ambiental dels centres educatius de les Illes Balears.
Cal atribuir tot el protagonisme d’aquest període als coordinadors/res ambientals, amb el suport de les seves comissions, que han impulsat i liderat els diferents projectes d’ambientalització que han estat duts a terme per la il·lusió i el compromís amb el medi ambient i, sobre tot, per unes conviccions fortament arrelades entre el col·lectiu.
Aquest interval de temps ha resultat extraordinàriament fèrtil quant a experiències d’ambientalització. Algunes d’elles han transcendit respecte del centre educatiu i s’han pogut conèixer i difondre fora de la comunitat educativa i a altres centres. Altres, per contra, no han esta suficientment divulgades i tot i la seva vàlua, han quedat restringides a àmbits molt limitats.
Amb la idea d’establir xarxes, de compartir el coneixement, de ser referència per altres, us volem fer arribar una iniciativa consistent en convidar a cada un dels centres educatius inscrits en el Programa de Centres Ecoambientals a donar a conèixer aquella iniciativa ambiental, aquella acció que ha tengut més èxit en el centre i de la qual se n’ha extret el major grau de satisfacció i d’incidència.
El procediment seria que ens féssiu arribar mitjançant correu electrònic, aquesta acció ambiental descrivint com l’heu duta a terme. No cal que transcrigueu aquesta iniciativa de nou sinó que podeu aprofitar la documentació que teniu. L’únic que us demanarem és que ens ho envieu amb un format que permeti descarregar-lo sense dificultat pels companys des de la web.
En funció de la temàtica en què es pugui classificar la vostra acció, establirem diferents blocs temàtics perquè els diferents coordinadors ambientals puguin conèixer i contrastar les diferents experiències.
Si pensau que aquesta iniciativa pot ajudar a enriquir el programa, a transcendir experiències i a fer-lo més obert, us convidam que ens faceu arribar la vostra experiència i la publicarem al WEIB de la Conselleria d’Educació i Cultura.
Ho podeu fer a través del tel: 971 17 65 00 ext: 64168 o a través de correu electrònic:
apico@dginnova.caib.es. La persona de contacte és Antoni Picó, coordinador del programa.
---
BLOC ESTALVI D'AIGUA BLOC HORT ESCOLAR
BLOC ESTALVI ENERGÈTIC BLOC MOBILITAT
BLOC NETEJA D'ÀREES NATURALS BLOC RESIDUS
---

 
 
>> Recursos d'educació ambiental
 
Tallers CAMPS D'APRENENTATGE DE LES ILLES BALEARS

Els camps d'aprenentatge de les Illes Balears són uns serveis educatius de la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, que ofereixen al professorat i a l'alumnat la possibilitat de realitzar estades en un medi singular. La seva finalitat és treballar objectius i continguts del currículum, especialment els de l'educació ambiental. La participació a les activitats dels camps d'aprenentatge està regulada per la Direcció General d'Innovació i Formació del Professorat.

      >> WWW Pàgina web Camps d'Aprenentatge de les Illes Balears NOVA PÀGINA

---


Tallers TALLERS I XERRADES EDUCATIVES SOBRE VARIETATS AGRÍCOLES TRADICIONALS O LOCALS

Actualment, la majoria de l’alumnat de les Illes Balears, desconeixen el que es produeix a la terra per alimentar-nos i no perceben la importància dels productes de temporada ni les varietats locals. És per això que l’ Associació de Varietats Locals de les Illes Balears vol donar a conèixer a l’alumnat de primària i/o secundària els productes de temporada, les varietats locals per tal de mantenir la biodiversitat cultivada a les Illes Balears i que actualment es troben en risc d’erosió genètica i són molt poques les varietats que es troben als punts de venta. L’Associació de Varietats Locals ofereix als centres educatius: - Dotar als horts escolars de varietats locals a més d’una xerrada formativa sobre la sembra i la selecció de la llavor. - Tallers sobre l’extracció i multiplicació de llavors amb l’alumnat de primària i secundaria. - Xerrada sobre l’agrobiodiversitat de les Illes Balears. - Tast d’alguna varietat local de temporada.

PDF Informació JPG Póster

---

Mallorca recicla L'equip de la Xarxa Forestal posa a l'abast dels centres educatius de les Illes Balears un nou programa d'activitats per a l curs 2010/11 que cobra mayor importancia, malauradament, per la nefasta campanya d'incendis forestals d'aquest estiu i més quan l'Assamblea de Nacions Unides ha declarat l'any 2011 com l'ANY INTERNACIONAL DELS BOSCOS. En aquest link podreu accedir al nou BLOG forestal que tracta de la Historia Forestal de les Illes Balears:
      >> WWW Bloc forestal
PDF Programa Ajudam els boscos, sempre! | WORD Sol·licitud

---

Mallorca recicla Aquesta és una publicació per part professors de la Universitat sobre l'agenda 21 que pot servir per entendre la implicació de la població local envers el medi ambient.

PDF Agenda 21

---

Mallorca recicla Mallorca Recicla presenta als centres educatius la seva oferta educativa 2009/10 en materia de residus a l'àmbit de Mallorca.
      >> WWW Pàgina web Mallorca recicla

---

SACE EL SACE (Seminari d'Ambientalització de centres) del CEP de Palma és un lloc de trobada del professorat que intenta impulsar l'ambientalització dels seus centres escolars, és a dir promoure i augmentar la “coherència ambiental” entre els ensenyaments-aprenentatges i el funcionament d'aquests per tal que hi hagi una clara relació entre l’organització, la tecnologia, els comportaments i uns criteris de sostenibilitat.
      >> WWW Pàgina web SACE

---

creaib EL CREAIB (Centres de Recursos d'Educació Ambiental) us permetrà conèixer els recursos d'educació ambiental des de la Conselleria de Medi Ambient.
      >> WWW Pàgina web CREAIB

---

recycling El Servei d'Innovació Educativa us facilita un enllaç allà on trobareu diversa informació ambiental i un ample ventall d'iniciatives ambientals que podreu fer servir en el vostres projectes d'ambientalització. La pàgina web es diu ECOBROMERA.
      >> WWW Pàgina web ECOBROMERA

---

enllaç El novembre de 2008 es va presentar el llibre: "El parque de las hamacas" de Vicent Boix. El mateix és un assaig que narra un fet real succeït en els països pobres, concretament, l'aplicació en l'agricultura d'un producte químic tòxic en més de 15 estats ( Fonamentalment Centroamèrica però també Espanya) que ha deixat a milers de persones malaltes. Aquesta investigació és una obra única en la seva temàtica que analitza aquest cas des de diferents prismes (social, científic, econòmic, històric, ecològic, agrícola, etc.)

 
 
>> Materials relacionats amb el programa
  Aquest espai té com a objectiu posar a l'abast dels centres inscrits en el programa de CENTRES ECOAMBIENTALS diversos materials perquè en puguin fer un ús i serveixin de suport als projectes que es duen a terme en el si de les diferents comissions ambientals. Són materials que poden treballar-se amb els alumnes i que els podeu donar l'enfocament que considereu més adient. Voldriem, també, que des dels diferents centres ens fessiu arribar els vostres materials que puguin ampliar i enriquir encara més aquest espai. Si els considerau interessants, si pensau que val la pena la seva difusió, feis-los arribar a apico@dginnova.caib.es, coordinador del programa a la Conselleria d'Educació i Cultura, i ho difondrem adequadament.
---

Guardons PROBLEMÀTICA AMBIENTAL A COSTA RICA

A Costa Rica, com a molts d'altres països del 3r món, s'explota de manera il·legal la recol·lecció d'ous de tortuga, en ser un menjar considerat com a exquisit. Per aquesta feina els "hueveros" aconsegueixen uns guanys que els permeten capejar la situació d'empobriment en el que estan sotmesos. Amb aquesta situació, la població de tortugues marines està disminuint de manera perillosa.
Si aquestes persones poguessin lligar la seva activitat laboral amb la protecció dels ecosistemes on les tortugues desouen, es podria donar un gir radical a la situació. Turisme ecològic generador de riquesa enfront d'activitat econòmica il·legal que a la llarga empobreix ambientalment aquests països.

     >> Àlbum de fotografies

---

PPT Extraordinàries imatges que ens fan pensar en la necessitat de preservar l'únic planeta que tenim 7 Mb
PPT Bellesa àrtica 768 Kb
PPT Tradició o salvatjada? 1.20 Mb
PPT El món està contaminat i els recursos s'esgoten 1.80 Mb
PPT Aigua embotellada, un perill mundial 2.76 Mb
PPT 2008, un any atípicament humit i nevat a Mallorca 5.37 Mb
PPT Els regals de la natura arreu del món 4.72 Mb
PPT Reflexions entorn al 1r món i al 3r món 738 Kb
PPT Fotos de les nostres illes. No sabem el que tenim! 5.76 Mb
PPT Borses de plàstic. Un problema ambiental d'abast mundial 3.49 Mb
PPT L'Europa que dóna l'esquena a l'Àfrica 5.46 Mb

 
 
>>  Material didàctic d'educació ambiental aportat pels centres educatius inscrits en el programa de CENTRES ECOAMBIENTALS
  En aquest espai trobareu diferents materials didàctics relacionats amb la ambientalització que ens han aportat diferents centres educatius.
---

PDF PROMOCIÓ DE LA BICICLETA EN ELS CENTRES EDUCATIUS NOU
PDF DECÀLEG AMBIENTAL. CC SAGRAT COR
PDF LA MOTXILA VERDA
word GUARDÓ AULA ECOLÒGICA
PDF DECÀLEG MEDIAMBIENTAL. NTRA. SRA. DE LA CONSOLACIÓ
PDF JOC DE LES ACCIONS INSOLIDÀRIES AMB EL MEDI AMBIENT
PDF LEMES DE MEDI AMBIENT
PDF QUÈ ÉS EL CANVI CLIMÀTIC?
PDF NO A L'ALUMINI
enllaç MATERIAL ESCOLAR ECOLÒGIC. ES LICEU

 
 
>>  Programes educatius que poden complementar la tasca d'ambientalització dels centres
  Aquests programes poden ser eines que complementin l'educació ambiental dels centres educatius .
---

enllaç Projecte educatiu on-line DEJANDO HUELLA
L’Obra Social Caja Madrid i la Fundación Oso Pardo han posat en marxa el projecte educatiu on-line DEJANDO HUELLA. Es tracta d’un projecte d’educació ambiental per a la conservació de la naturalesa i el seu objectiu és que els alumnes puguin analitzar la problemàtica que afecta a les espècies en perill, amb especial atenció a la situació d’amenaça que pateix l’ós bru.
DEJANDO HUELLA, entès com una eina pràctica per al professorat, permet treballar els continguts curriculars lligats a la conservació d’espècies a través de diferents unitats didàctiques. Aquestes unitats contenen un conjunt d’activitats vàlides per ser desenvolupades a l’aula acompanyades d’explicacions teòriques i de materials complementaris que poden potenciar la seva aplicació, tals com audiovisuals, jocs o diapositives. Las línies curriculars a las que van dirigides aquestes unitats didàctiques són tres: 2n cicle d’Educació Primària i 1r i 4t curs d’Educació Secundària Obligatòria. Tots los materials del projecte educatiu es troben disponibles on-line per a la seva descàrrega gratuïta per part del professorat de l’alumnat.

enllaç Programa de Reutilització i creació d'un fons de llibres de text i material didàctic
Consisteix en la creació d'un fons de libres i material didàctic de titularitat de la Conselleria d'Educació i Cultura que es nodreix a través de les aportacions econòmiques d'aquesta Conselleria, dels pares i s'escau, d'altres entitats pùbliques o privades, amb la finalitat d'adquirir llibres de text i material didàctic perquè l'alumnat adherit voluntàriament, els utilitzi.
És un sistema cooperatiu d'utilització del material curricular que es proposa combinar l'educació en valors de caracter social, solidari i ecoambiental amb l'estalvi econòmic de les famílies. Aquest Programa pretén ser un suport de la Conselleria als centres que treballen en la sensibilització ambiental dels membres de la comunitat educativa.

enllaç Globe Stars
Us enviem una nova proposta de GLOBE dirigida als centres participants: "GLOBE Stars". Amb l'objectiu de compartir i difondre experiències, des de l'oficina central de GLOBE es convida alumnes i professors a escriure les seves experiències i projectes d'investigació a fi de publicar-les en la web. A la pàgina web podeu trobar alguns exemples de projectes enviats per altres països participants. Per a la redacció de l'article a més, es pot comptar amb l'ajuda de l'editorial del programa que s'ofereix per revisar els texts enviats.

enllaç Programa d'educació vial ciclista

enllaç Programa per a la divulgació del transport públic

 
 
>>  Jornades formatives de cursos anteriors
 
Guardons JORNADA D'AMBIENTALITZACIÓ DE CENTRES

Ponències dutes a terme a la Jornada d'Ambientalització de Centres de dia 13 de novembre de 2008:
      >> WWW Pàgina web de la Jornada d'Ambientalització de Centres

---

Guardons Jornades de formació de centres a l'àmbit del programa de CENTRES ECOAMBIENTALS

El passat 1 de febrer de 2010 a Menorca i 12 de febrer a Eivissa i Formentera es duguè a terme la jornada d'ambientalització de centre. Aquí teniu el recull de les comunicacions i ponències impartides a dites jornades.
     >> WWW Resultats i documentació de les Jornades

PDF Guió de la jornada - Menorca || PDF Guió de la jornada - Eivissa i Formentera

 
 
>> Pàgines web de canvi climàtic
  En aquest espai us volem oferir un llistat de webs que parlen de canvi climàtic des de diferents òptiques i que us poden servir perquè què podeu fer vosaltres per contribuir a la lluita contra el canvi climàtic com el el problema més greu que ha tengut la Terra en tota la seva història.
---

PDF Pàgines web de canvi climàtic

 
 
>> Cinema ambiental
  Aquest espai és una oportunitat perquè el nostre alumnat descobeixi temes ambientals d'interès, prengui consciència i part per als problemes ambientals que afecten al nostre planeta. Aporten llum sobre realitats ambientals properes o allunyades però que mai ens han de deixar indiferents.
---

cineL'obsolescència programada: Es denomina obsolescència programada o obsolescència planificada a la determinació, planificació o programació de la fi de la vida útil d'un producte o servei de manera que aquest es torni obsolet, no funcional, inútil o inservible després d'un període de temps calculat per endavant, pel fabricant o empresa de serveis, durant la fase de disseny del producte o servei. L'obsolescència programada té un potencial considerable i quantificable per beneficiar el fabricant ja que el producte va a fallar en algun moment, obligant el consumidor a que adquireixi un altre producte novament, ja sigui del mateix productor (mitjançant l'adquisició d'una part per reemplaçar i arreglar el vell producte o mitjançant la compra d'un model del mateix més nou), o d'un competidor, factor decisiu que també es preveu en el procés d'obsolescència programada.
Per a la indústria, l'obsolescència programada estimula positivament la demanda en animar els consumidors a comprar de forma artificialment accelerada nous productes si volen seguir utilitzant-los. L'obsolescència programada s'utilitza en una alta diversitat de productes.
Hi ha el risc d'una reacció adversa per part dels consumidors en descobrir que el fabricant va invertir a dissenyar el seu producte es tornés obsolet més ràpidament, fent que els seus consumidors canviïn a la competència, basant la seva elecció en la durabilitat i qualitat del producte.
L'obsolescència programada va ser desenvolupada per primera vegada entre 1920 i 1930, moment en què la producció en massa comença a forjar un nou model de mercat en el qual l'anàlisi detallada de cada part del mateix passa a ser un factor fonamental per aconseguir el seu èxit .
L'elecció de fabricar productes que es tornin obsolets de manera premeditada pot influir enormement en la decisió de certa empresa sobre la seva arquitectura interna de producció. Així, la companyia ha de sospesar si utilitzar components tecnològics més barats satisfà o no la projecció de vida útil que estiguin interessats en donar-li als seus productes. Aquestes decisions formen part d'una disciplina coneguda com enginyeria del valor. L'ús de la obsolescència programada no sempre és tan fàcil de determinar, i es complica encara més al entreveure altres factors relacionats com poden ser la constant competència tecnològica o la sobrecàrrega de funcions que si bé poden expandir les possibilitats d'ús del producte en qüestió també poden fer-ho fracassar rotundament: http://www.youtube.com/watch?v=QosF0b0i2f0

cine La huella ecológica del hombre: A què equival tota una vida d'una persona? Imagina poder veure apilades davant teu totes les coses que faràs servir i produiràs en la teva vida. Quantes tasses de te beuràs? Quantes tones d'excrements defecar? Quantes paraules pronunciades? Quantes llàgrimes ploraràs? http://www.documentales.es/ciencia/la-huella-ecologica-del-hombre/

cine Sang en els nostres mòbils: Per buscar el coltan, aquest preciós mineral que es troba al cor dels nostres telèfons mòbils cal anar al Congo, a 1.400 quilòmetres de la capital del país, prop de la frontera amb Rwanda. Ens trobem amb un miracle geològic ple de minerals en un país devastat per la guerra, on han mort més de quatre milions de persones en tretze anys, una regió on la violència s'alimenta de l'abundància de matèries primeres. http://www.documentales.es/conflictos-belicos/el-coltan-el-oro-del-siglo-xxi/

cine The Cove: The Cove és un documental que mostra la matança de més de 23.000 dofins en una cala en Taiji, Wakayama, Japó. El documental va ser gravat en secret i es van necessitar micròfons submarins i càmeres d'alta definició camuflades en arbres, roques i etc. El lloc on ocorren aquests fets és un lloc turístic on la gent http://www.documentales.es/naturaleza-animales/the-cove/

cine HOME, el documental sobre nuestro planeta: Impressionant documental d'una qualitat sorprenent, en el qual es relata l'ús excessiu dels recursos del nostre planeta i el poc temps de què disposem per canviar el curs de la humanitat. A partir d'imatges de grans paisatges volcànics, Home explica els orígens de l'evolució de les algues unicel.lulars, de les cèl lules http://www.documentales.es/naturaleza-animales/home-el-documental-sobre-nuestro-planeta/

cine Terricolas: Una critica a nuestro sistema: Ens trobem davant d'un dels millors documentals de denúncia social produïts, narra com, nosaltres els terrícoles, ens aprofitem dels animals i la falta que ens fan en el dia a dia, sense dubte, un documental en línia que cal veure, el que ens aclarirà el punt de vista que hem de tenir [...] http://www.documentales.es/denuncia/terricolas-una-critica-a-nuestro-sistema/

cine El Calentamiento Global: L'escalfament global és un tema candent avui dia. Els mitjans de comunicació mostren contínuament teories sobre si el cicle d'escalfament que estem vivint tindrà conseqüències desastroses per a la humanitat o, en canvi, si ens trobem en una fase d'escalfament dins d'un cicle natural. En aquest especial aprofundirem en la història [...] http://www.documentales.es/naturaleza-animales/el-calentamiento-global/

cine La tierra sin habitantes: Què passaria si tots els humans desapareguessin, sense més, de la Terra? De sobte, després d'haver estat controlada per la humanitat durant mil lennis, la naturalesa reclama el planeta per si. Com evolucionaran animals i plantes?, Quant de temps es mantindran en peu edificis, preses, centrals elèctriques o monuments sense ningú que els repari? National Geographic produeix aquest [...] http://www.documentales.es/naturaleza-animales/la-tierra-sin-habitantes/

cine El cambio climático en España: Des del principi dels temps, l'Home ha buscat viure en equilibri amb la natura. L'ésser humà s'ha adaptat a la naturalesa i l'ha transformat per assegurar la seva supervivència. Els efectes d'aquesta transformació són ja evidents. La temperatura de la Terra augmenta, el nivell dels mars puja, major freqüència de [...] http://www.documentales.es/ciencia/cambio-climatico-espana/

---

 
IniciMapa del WEIBEstadístiques del WEIBInformació del WEIBRSSContacteES
-