-
[ Anar a l'inici del WEIB ]
El Web Educatiu de les Illes Balears
PROGRAMES EDUCATIUS
   
 

-Innovació Educativa 2012-2013
---

-Educació per a la salut

>> Programa AMB EL MENJAR SÍ ES JUGA
  menjar
L'ASGECO (Associació General de Consumidors) ha dissenyat un joc interactiu gratuït juntament amb dues guies com a complement educatiu del treball que els mestres fan a l'aula sobre l'alimentació saludable. Els objectius són, d'una banda, conscienciar i prevenir el sobrepès i l'obesitat i, d'altra, relacionar alimentació i salut per a un bon desenvolupament físic i intel·lectual.
Aquest recurs va adreçat a l'alumnat de 8 a 13 anys.

---
Documentació Documentació:
  WWW Portal web conlacomidasisejuega.org
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Projecte L'ESCOLA AL MERCAT
  tarongi
L'escola al mercat té com a objectiu principal millorar els hàbits alimentaris dels més joves i, en particular, promoure el consum de fruita i hortalisses, productes locals i de temporada, com a pràctica de consum sostenible. A més i com a novetat, enguany es pretén impulsar l'exercici físic entre els més petits com a part fonamental dels hàbits saludables. Així mateix amb aquesta iniciativa es dinamitzen els mercats i s’augmenta d'aquesta manera la competitivitat de tota la cadena comercial.
L’activitat principal del projecte és una visita al mercat municipal del barri de referència del centre educatiu, el qual es dona a conèixer als infants, com a punt emblemàtic i d’encontre de la ciutat. Aquesta activitat va adreçada als alumnes de segon i tercer cicle d'educació primària.
Institucions implicades: Ajuntament de Palma, Govern de les Illes Balears mitjançant la Vicepresidència Econòmica de Promoció Empresarial i d'Ocupació i les conselleries d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Educació Cultura i Universitats, Salut, Família i Benestar Social, Cambra de Comerç de Mallorca, Mercapalma, Associació Patronal de Majoristes de Mercapalma de fruits i productes hortícoles i Federació de Mercats Permanents de Mallorca.

---
Documentació Documentació:
  WWW Portal web L'escola al mercat
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Material didàctic LA PREVENCIÓ EDUCA PER A LA VIDA
  prevenció
La Direcció General de Treball i Salut Laboral de la Vicepresidència Econòmica, Promoció Empresarial i d'Ocupació ha elaborat un material educatiu en la prevenció per a Educació Infantil; Educació Primària; Educació Secundària Obligatòria, Batxiller i Formació Professional, així com també, un material complementari d'accidents a la llar i de salut laboral al sector docent. Es pot consultar i descarregar a l'adreça http://materialdidacticderiscslaborals.caib.es
Per a més informació i/o sol·licitud de material imprès, cal fer-ho mitjançant un correu a culturapreventiva@dgslab.caib.es o bé telefonar al 971 784958

---
Documentació Documentació:
  PDF Informació del programa
WWW Portal materialdidacticderiscslaborals.caib.es
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Taller d’informació, assessorament i prevenció de L’ABÚS SEXUAL INFANTIL (ASI)
  UTASI
La Conselleria de Salut, Família i Benestar Social posa a l'abast de pares, mares, AMIPA i professionals que treballin amb infància i adolescència un Taller d'informació i assessorament sobre prevenció de l'abús sexual infantil d'una durada de 2 hores.

---
Documentació Documentació:
  PDF Informació del Taller de prevenció ASI
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Programa CONSTRUEIX EL TEU MÓN
  Construeix el teu món
El programa "Construeix el teu món", dirigit al professorat d'Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundària pretén contribuir a desenvolupar en els infants i adolescents una personalitat autònoma, crítica i reflexiva partint de l'experiència en el disseny i implementació de programes preventius que duu a terme la FAD ("Fundación de Ayuda contra la Drogadicción"). Aquest programa ofereix eines per modificar les principals variables lligades al consum de drogues i altres conductes de risc, reduint així la influència dels factors de risc i augmentant la presència dels factors de protecció i orientant l'alumnat cap a un estil de vida saludable.

---
Documentació Documentació:
  WWW Portal www.construyetumundo.org
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Programa PARLEM DE DROGUES
  parlem de drogues
El proper dimecres dia 19 de setembre de 2012 a les 20h, s'inaugurarà a CaixaForum Palma l'exposició del Programa de Prevenció de consum de drogues "Parlem de drogues". La iniciativa està destinada a proporcionar a joves, famílies, educadors i altres professionals recursos per abordar la prevenció des d'una perspectiva científica, a través de diferents actuacions: l'exposició, el programa educatiu per a centres de secundària, el programa per a famílies i la web interactiva del programa.

Per als estudiants dels centres educatius de secundària s'oferiran visites guiades a l'exposició acompanyades d'un col·loqui sobre la prevenció del consum de drogues, de dilluns a divendres, a les 10 i a les 12h.

Per al professorat d'educació secundària i altres professionals interessats, el dia 19 de setembre a les 18h, el catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona Rafael Maldonado, impartirà la conferència "Prevenció des d'un enfocament científic basat en neurobiologia de l'addicció", després de la qual es farà una visita especial a l'exposició i es donaran materials addicionals relacionats amb el Programa de Prevenció del consum de drogues "Parlem de drogues" (Prèvia inscripció).

---
Documentació Documentació:
  PDF Programa PARLEM DE DROGUES
WWW Portal www.parlemdedrogues.org
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Programa BON DIA SALUT
  bon dia salut
Programa escolar de Promoció dels hàbits saludables i Prevenció de les Drogodependències. És una adaptació del Programa "Sáude na Escola" de la Xunta de Galicia. Aquest programa pretén abordar l'educació per a la salut i la promoció dels hàbits saludables així com iniciar una primera tasca de prevenció de les drogodependències, a partir d'una proposta metodològica ajustada a les competències directament relaciones amb la prevenció i amb la salut i que s'hauran de desenvolupar al llarg de totes les etapes educatives. Objectius Contribuir al desenvolupament de les relacions interpersonals de les nines i els nins a partir del treball sobre situacions de la vida quotidiana. Treballar per a la formació d'hàbits, actituds i comportaments saludables en el marc de l'educació per a la salut.

---
Documentació Documentació:
  PDF Programa BON DIA SALUT
WWW Portal Infodrogues.caib.es
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Programa DECIDEIX
  decideix
Programa Escolar de Prevenció de Drogodependències i altres Addiccions. Es un programa d'àmplia experiència, aquesta és la darrera revisió, actualitzada, redissenyada a on també s'han afegits dos mòduls més (addiccions no químiques i els papers dels pares). El programa pertany als basats en les influències socials; la pressió de grups els factors afectius i cognitius que intervenen a l'hora de prendre decisions.
Objectius:
L'objectiu general és que l'alumne aprengui a decidir respecte al seu consum de drogues. Es tracta d'ensenyar a identificar les situacions en què es prenen decisions sobre l'ús de drogues legals i il·legals i utilitzar els coneixements que es tenen per tal d'adoptar la decisió adequada en trobar-se en aquestes situacions.

---
Documentació Documentació:
  PDF Programa DECIDEIX
WWW Portal Infodrogues.caib.es
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Programa RESPIR@IRE
  respiraire
És un nou programa que es planteja com una eina d'ús educatiu on el professorat d'ensenyança secundaria obligatòria, des de primer a quart curs, pugui trobar un desenvolupament detallat d'aplicació d'un programa de prevenció del consum de tabac.
Objectius:
- Informar sobre el tabac i el cànnabis i les conseqüències dels seu consum.
- Facilitar una proposta educativa pràctica i de fàcil abordatge.
- Retardar el inici del consum experimental de tabac i cànnabis en l'alumnat.

---
Documentació Documentació:
  PDF Programa RESPIR@IRE
WWW Portal Infodrogues.caib.es
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Programa SEXE SEGUR I RESPONSABLE
  sexe segur i responsable
Amb la finalitat de proporcionar en els centres educatius un instrument que els pugui ajudar a desenvolupar la part de prevenció del VIH, les infeccions de transmissió sexual i embarassos no desitjats, dins dels projectes de centre d'educació afectiva sexual, es proposa una intervenció educativa que consisteix en la realització de diferents sessions, la primera més teòrica i les següents més pràctiques, on es treballen, mitjançant una presentació animada i un ventall de dinàmiques de grup, els conceptes bàsics sobre VIH, ITS, anticoncepció, la compra i/o la negociació del preservatiu, la pròpia vulnerabilitat enfront d'aquestes infeccions, l'embaràs, etc.
Aquest projecte d'educació per a la salut forma part de les activitats realitzades per la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social des de la Coordinació Autonòmica de la Sida.

---
Documentació Documentació:
  PDF Programa SEXE SEGUR I RESPONSABLE
word Full de sol·licitud
Termini Termini: curs 2012-2013

---

>> Projecte: ALIMENTACIÓ SALUDABLE I VIDA ACTIVA
  ealvac
El projecte e-ALVAC de l’entorn escolar de la Direcció General de Salut Pública i Consum conjuntament amb el Servei Balear de Salut, té l’objectiu d’educar a la comunitat educativa per millorar els seus estils de vida i prevenir així l’obesitat i les malalties cròniques associades.

L’e-ALVAC va dirigit a l'alumnat d’educació primària, ESO, batxillerat i cicles formatius així com els treballadors dels centres educatius.

El projecte consta de l’eina en línia Vida Saludable, on l’alumnat s’autoavalua de diferents aspectes relacionats amb la seva alimentació i vida activa. A més, el professor obtindrà en temps real els resultats dels hàbits dels seus alumnes. Aquesta informació la pot servir per treballar aquests aspectes al llarg del curs ja que s’acompanyen de material educatiu. Els qüestionaris es poden fer en català, castellà o anglès.

Així mateix, s’integra també el qüestionari en línia i material de suport, Centres Educatius Saludables per avaluar el centre com afavoridor d’un entorn saludable.

Totes aquestes eines s’engloben en la Comunitat Escolar 2.0, plataforma que estableix un canal d’interacció i comunicació directe entre tots els sectors implicats en la salut de l’alumnat (professorat, responsables dels centres educatius, empreses de restauració, els centres de salut, l’ajuntament i la Conselleria de Salut).

---
Documentació Documentació:
  PDF Projecte e-ALVAC
PDF FAQs www.e-alvac.caib.es
NOVETAT
WWW Portal d’ALimentació Saludable i Vida Activa
WWW Comunitat escolar 2.0
Termini Termini: curs 2012-2013

---

 
IniciMapa del WEIBEstadístiques del WEIBInformació del WEIBRSSContacteES
-