-
[ Anar a l'inici del WEIB ]
El Web Educatiu de les Illes Balears
RECURSOS EDUCATIUS
   
 

-L'infant celíac a l'escola
---

 

Orientacions i activitats per al professorat NOVETAT

La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten present en els cereals: blat, ordi, sègol i civada.

La malaltia celíaca produeix una atròfia de les vellositats de l'intestí prim la qual cosa provoca una mala absorció dels nutrients dels aliments (proteïnes, grasses, hidrats de carboni, sals minerals i vitamines).

Els símptomes més freqüents són: en l'infant, pèrdua de gana i de pes, diarrea crònica, distensió abdominal, alteracions de caràcter i retard en el creixement. També es presenta en l'adult.

La malaltia celíaca afecta aproximadament a 1 de cada 100 persones.

L'únic tractament que existeix avui en la malaltia celíaca consisteix en el seguiment estricte d'una dieta sense gluten durant tota la vida. Això conduirà a la normalització clínica i funcional, així com a la reparació de la lesió vellositària. La ingestió de petites quantitats de gluten poden causar trastorns importants i no desitjables en el celíac.

L'infant celíac a l'escola

El celíac pot menjar aliments frescs i naturals: llet, carn, peix, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums i cereals sense gluten (arròs i blat de les Índies). S'han de procurar evitar els productes manufacturats i els aliments precuinats ja que el gluten es present en un 80 % d'aquests tipus de productes. No s'han de consumir productes artesanals o a l'engròs si es desconeix l'origen dels ingredients.

L'infant celíac no necessita d'una atenció específica, tan sols d'una dieta exempta de gluten. Seguint aquesta dieta, el seu desenvolupament físic i d'aprenentatges no difereix al d'un altre infant.

Com a mestres i professionals de l'educació ens correspon garantir que els infants celíacs puguin participar en totes les activitats que es programin a l'escola. Això s'aconseguirà fàcilment si es té en compte la dieta del celíac a l'hora de programar determinades activitats: celebracions a l'aula i al centre, sortides, activitats on el menjar estigui present. Els pares ajudaran els mestres facilitant informació i proporcionant determinats aliments sense gluten per a ocasions especials. Actualment, els productes sense gluten es troben fàcilment a les grans superfícies comercials i a tendes de dietètica.

---
GUIA L'infant celíac. Guia per a les escoles 1.36 Mb

GUIA Com oferir un menú sense gluten 1.26 Mb

---
conte Conte "N'Estrella i en Menut" 673 Kb

· Cata Vidal és l'autora d'aquest conte dedicat als més petits. L'objectiu és explicar de forma senzilla en què consisteix la malaltia celíaca, què és el gluten i on es troba. Parteix de la narració d'una vivència, la celebració d'un aniversari, per ensenyar als infants a enfrontar-se de forma natural a la dieta sense gluten.

---
Activitats amb JCLIC

CLIC català Activitats per a un major coneixement de la malaltia celíaca

CLIC castellà Actividades para un mayor conocimiento de la enfermedad celíaca

---
Escut CEC logo ACIB Logo Infoceliaquia
Escut CEHI Escut CTUR

IniciMapa del WEIBEstadístiques del WEIBInformació del WEIBRSSContacteES
-