Estructures morfològiques (2)

Des de Cala Fornells podem veure aquesta costa de Peguera. Es tracta d'una costa d'enfonsament i amb un cabussament en sentit contrari als estrats que a més estan plegats, la qual cosa dóna un penya-segat vertical.
En aquest cas la tectònica també ha condicionat el tipus de costa.

A Peguera podem veure aquesta costa d'enfonsament jove que a causa de l'acció de les ones ens presenta aquests illots alineats.

El port de Sóller és un magnífic exemple de port natural, en una costa en procés d'immersió, on el mar ha penetrat en les valls dels torrents que abans desembocaven a la costa i per aquesta raó ha donat lloc a aquesta profunda entrada..

La vall de Fornalutx és un llarg vall longitudinal disposat en el sentit axial dels plecs de la Serra Nord i rodejat per les més importants altures del Puig Major i el Teix; les seves aigües s'obrin pas en direcció nord, cap al mar, per un angost cauce de la part baixa de la vall.
A les aigües de les seves dues vessants extremes i principals se'ls afegeix els cabals de les tres grans fonts : s'Olla, s'Uyet i la Font Major, donant un important cabal que rega la vall de Sóller, unint-se els tres torrents a la part central del mateix. Des d'aquí i en un sol cauce, les aigües aboquen directament a la mar.