F˛ssils

La Paleontologia Ús la ciŔncia que estudia els Ússers vius del passat (essencialment els f˛ssils) i llur vida basant-se en les restes d'organismes i les traces de llur activitat, considerant-ne la filogŔnia, l'ecologia, l'edat, establint-ne una classificaciˇ, etc. Hom la divideix en paleontologia animal (paleozoologia), paleontologia vegetal (peleobotÓnica), paleontologia evolutiva (estudia la hist˛ria filogenŔtica dels organismes i les restes f˛ssils) i paleontologia sistemÓtica (classificaciˇ i tractament dels f˛ssils d'acord amb llur posiciˇ taxon˛mica).

Un f˛ssil Ús qualsevol objecte, resta orgÓnica, substÓncia o impressiˇ relacionat amb la natura vivent, que ha romÓs enterrat o incl˛s durant molt de temps dins la roca per un procÚs de recobriment, cimentaciˇ, diagŔnesi, recristal.litzaciˇ o infiltraciˇ.

Un f˛ssil caracterÝstic o f˛ssil guia Ús un f˛ssil (o tax˛n F˛ssil) ˙til per a la identificaciˇ i la correlaciˇ d'una unitat cronoestratigrÓfica i que defineix una acrozona; ha de tenir una rÓpida dispersiˇ, presentar-se en un gran nombre d'individus i, a mÚs, ha d'Ússer de reconeixement fÓcil.

La fossilitzaciˇ Ús l'efecte de fossilitzar. ProcÚs pel qual les restes d'un organisme vivent, dins una roca, dins un sediment, d'una manera indefinida, es transformen mitjanšant la substituciˇ quÝmica de la matŔria orgÓnica per un material fossilitzant, com la calcita, la sÝlice, la pirita, etc., o altres processos com la carbonitzaciˇ, la inclusiˇ dins una resina com l'ambre, dins l'asfalt, la congelaciˇ dins una glacera o el pergelis˛l, etc.

TambÚ poden fossilitzar-se, mitjanšant un procÚs sedimentari, estructures sedimentaries com per exemple la caiguda de gotes d'aigua o de calamarsa sobre una superfÝcie fangosa molla, estructures de bioturbaciˇ, ondulacions produ´des per corrents d'aigua, etc.