Modelat cÓrstic (3)

La mateixa estructura anterior del Castell d'Alarˇ es pot veure al Salt de Belladona de Lluc.

En el Castell d'Alarˇ podem observar una petita surgŔncia que Ús la sortida d'aigua a l'exterior d'un corrent d'aigua cÓrstica.

En el Port d'es Canonge podem veure la formaciˇ d'una estructura exocÓrstica, un toba calcÓria o travertÝnica, Ús a dir, concrecions calcÓries formades per la precipitaciˇ de carbonat cÓlcic sobre la vegetaciˇ que les aigŘes cÓrstiques troben al sortir a l'exterior.
Durant aquest procÚs, aquesta vegetaciˇ es mor i Ús substitu´da per una altra nova que, a la vegada es "petrifica" de la mateixa manera, per la qual cosa arriben a formar-se grans acumulacions de tobes, caracteritzades per ser molt esponjoses i lleugeres i donen lloc a barreres i cornises que creixen indefinidament, originant hermoses cascades petrificades.
Per quŔ es dˇna aquest procÚs biol˛gic que fa precipitar el carbonat cÓlcic sobre els vegetals submergits en les aigŘes cÓrstiques? PerquŔ en la fotosÝntesi, les plantes verdes agafen del medi el di˛xid de carboni necessari per el increment dels seus teixits. Si aquestes plantes es presenten submergides o banyades per aigŘes saturades de bicarbonat cÓlcic, provocaran, la precipitaciˇ de carbonat cÓlcic.

AquÝ podem veure la toba calcÓria formada pel procÚs anterior en el Port d'es Canonge