Arbocera

Família: Ericàcies

Nom científic: Arbutus unedo

Nom popular: Arbocera, arboç

Origen:  Arbret mediterrani.

Generalitats: Arbust perennifoli típic de l’alzinar mallorquí que pot arribar a fer-se un petit arbre de 3-4 m d’alçada. Tronc i branques amb l’escorça vermellenca que es va pelant produint esquerdes grises. Capçada densa plena de fulles lanceolades de 5-10 cm de llarg, similars a les del llorer però amb el marge dentat, de color verd fosc a l’anvers i més pàl·lid al revers. Les petites flors (8 mm) són urceolades, blanques, es presenten en raïms pènduls. Els fruits, les arboces, són esferes de 2 cm de diàmetre, comestibles. Són primerament de color taronja i esdevenen d’un color vermell intens en madurar.

Utilitats: Es pot plantar com a arbre ornamental. La fusta és de color marró vermellós i es pot emprar en ebenisteria, fusteria i escultura. S’ha emprat tradicionalment en els rotlles de sitja per a produir carbó vegetal. L’escorça, rica en tanins, s’ha usat per a adobar pells. Les arboces són comestibles encara que molt fades. Quan han madurat, contenen alcohol i esdevenen més saboroses. S’empren per a preparar confitures i per a aromatitzar licors. Les fulles s’usaven en medicina tradicional per a tractar afeccions de l’aparell urinari.

Ubicació: Parc de Can Simonet.