Braquiquíton

Família: Esterculiàcies

Nom científic: Brachychiton populneum

Nom popular: Braquiquíton, arbre de botella

Origen:  Austràlia.

Generalitats: Aquest arbre perennifoli comparteix família amb el cacau i la cola. Té mida mitjana (6-15 m d’alçada), forma piramidal i un vigorós tronc gris, recte i cilíndric, típicament inflat a la base. L’escorça és llisa, de color gris fosc. La capçada és atapeïda de fulles (5-8 cm) sostingudes de pecíols llargs i prims. Són de color verd brillant. Més pàl·lides a sota, i molt variables en quan a la seva forma, ja que en un mateix peu poden ser ovalades o partides en 3 ó 5 lòbuls. Les flors (1-1,5 cm) surten agrupades en raïms a les axil·les de les fulles superiors, tenen forma de campana i són de color crema, amb taques vermelles a l’interior. Donen agrupacions de 2 a 5 fol·licles llenyosos foscos, cada un dels quals en obrir-se forma una mena de barqueta que conté files de llavors de color groc protegides per nombrosos pèls aspres irritants.

Utilitats: A Austràlia les seves fulles constitueixen un bon farratge i en èpoques de sequera se’n tallen les branques per alimentar el bestiar. Com a espècie ornamental es va introduir a Europa al segle XIX.

Ubicació: Plaça d’Espanya, Parc de S’Escorxador, Carrer Sant Miquel (enfront l’església), Hort del Rei, Plaça de la Reina, Plaça Progrés.