Garballó

Família: Palmeàcies

Nom científic: Chamaerops humilis

Nom popular: Garballó, margalló

Origen:  És l’única palmàcia natural d’Europa. Creix bé a les zones litorals seques de la mediterrània Occidental. A Mallorca es troba naturalitzada sobretot als dos extrems de la serra de Tramuntana i a la península de Llevant.

Generalitats: Palmereta petita, perennifòlia, d’uns dos metres d’alçària. Tronc curt. Fulles coriàcies i palmades, en forma de ventall molt típica, de color verd blavós, formades per 10-20 folíols linears i acabats en punta estreta. El pecíol és llarg i es mostra ple d’espines. Espècie dioica. Les flors, petites, es presenten formant agrupacions protegides per una espata vermella. Els fruits són dàtils (15-30 mm), de forma el·líptica, al principi verds i de color teula quan maduren. Són comestibles encara que tenen la polpa fibrosa i la llavor ocupa quasi tot l’espai del dàtil.

Utilitats: Els dàtils són fats, encara que es menjaven contra les diarrees. Amb les fulles es corden cadires i es fan cordes, senalles, sàrries, capells i graneres. També s’empren per a fixar terrenys doncs les arrels es desenvolupen profusament. Actualment és una palmera molt usada com a arbust ornamental.

Ubicació: Abundant. Parc de Ses Fonts, Hort del Rei, Passeig Sagrera, Parc de s’Escorxador.