Murta

Família: Mirtàcies

Nom científic: Myrtus communis

Nom popular: Murta

Origen: Espècie mediterrània.

Generalitats: Arbust de fulla perenne, d’1-3 m d’altura, bastant ramificat. Branques de color marró clar. Fulles oposades, amb el pecíol molt curt, punxegudes, lanceolades o ovalades, de 3-5 cm de llarg, coriàcies, amb l’anvers verd fosc molt lluent i amb puntets translúcids (glàndules d’oli essencial) i el revers una mica més clar. Les fulles desprenen un agradable olor a llimona dolça quan s’esclafen. Flors blanques, aromàtiques, de 2-3 cm d’ample, amb 5 pètals i nombrosos estams, llargament pedunculades, solitàries, apareixen en els eixos de les fulles. El fruit, el murtó, és una baia ovoide de color negre blavós, encara que hi ha varietats que els tenen blancs.

Utilitats:  Les fulles, l’escorça i les flors de la murta produeixen un oli anomenat “Eau d’Anges” que s’utilitza en perfumeria. Els murtons són comestibles. La murta s’ha usat com a símbol d’amor i pau, i com a arbre sagrat en l’època clàssica. Els guanyadors en els Jocs Olímpics eren coronats amb garlandes de murta.

Ubicació: Parc de Can Simonet, Parc de la Mar.