Baladre

Família: Apocinàcies

Nom científic: Nerium oleander

Nom popular: Baladre

Origen:  Zones temperades d’Àsia. Japó. A les Balears, en estat silvestre només podem trobar el baladre a l’illa d’Eivissa.

Generalitats: Arbust perennifoli de 2-5 m. d’alçada i bona amplada, de creixement ràpid. Tronc recte d’escorça llisa i color gris, fa nombroses branques dretes, llargues i flexibles cobertes de fulles. Les fulles, es disposen oposades per parelles o en verticils de 3, de color verd fosc, coriàcies, llargues (15 cm) i estretes, lanceolades i acabades en punta. El pecíol és molt curt i el nervi central ben marcat. Espècie amb flors grosses (5 cm), de diverses tonalitats predominant el rosa i el blanc, amb 5 pètals i alguns lòbuls addicionals. El fruit és en forma de doble fol·licle, un poc corbat i de longitud semblant a la de les fulles. En madurar s’obrin deixant anar nombroses llavors proveïdes d’un flocall de pèls sedosos.

Utilitats: Amb la seva fusta en produeix un carbó apte per a la fabricació de pólvora.  És un dels arbusts ornamentals més emprats a tota la regió mediterrània per a decorar carrers i passejos. Totes les parts d’aquesta espècie, especialment l’escorça i les fulles són verinoses, tenen gust amarg i el seu suc és verinós, irritant i narcòtic. Les fulles són letals per als animals que les mengen, i les flors han causat la mort a animals que n’han menjat.

Ubicació:  Prou abundant. El trobam a la Plaça d’Espanya, Carrer de Manacor, Parc de la Mar, Jardí Botànic, Eix Cívic Es Rafal, Parc de Ses Sorts, Parc de Dalt Murada.