Palmera de dàtils

Família: Palmes

Nom científic: Phoenix dactylifera

Nom popular: Palmera de dàtils

Origen: Nord d’Àfrica, Illes Canàries i Àsia Oriental.

Generalitats: Palmera dioica que pot arribar als 30 m d’alçada. Tronc alt, més prim que el de la palmera de Canàries (50 cm de diàmetre). Als exemplars més vells es corba de manera molt curiosa. L’escorça és de color marró fosc i de textura forta. La capçada és menys frondosa que a la palmera de Canàries, amb un número inferior de palmes i amb una menor quantitat de folíols encara que un poc més llargues, més estretes i d’un color més pàl·lid i grisós. A la part inferior del pecíol hi ha unes espines rígides de fins a 20 cm de llarg. Al final del tronc hi trobam un conjunt de fulles  pinnatipartides i arquejades. Flors reunides en inflorescències basals amb una espata paniculada. Flors masculines grogues, fragants; les femenines, sense olor. Fruit (dàtils) en forma de baia allargada, ovalada, de 2,5-7,5 cm de llarg, al principi de color groc-taronja i més tard vermell-castany, carnós, dolç. Una única llavor de 5-8 mm d’ample.

Utilitats: Els fruits són molt nutritius i és la base de l’alimentació de regions del Nord d’Àfrica. A partir de la seva saba es fabrica el “lagmi”, beguda molt apreciada pels habitants dels deserts. A Elx les fulles s’aprofiten el Diumenge de Pasqua. Es cultiva com a arbre ornamental.

Ubicació: Molt abundant a la nostra ciutat. Passeig Sagrera, Passeig Mallorca, Parc de Sa Feixina, Parc de la Mar, Plaça d’Espanya, Parc de Dalt Murada, Plaça de la Porta des Camp.