Ametller

Família: Rosàcies

Nom científic: Prunus dulcis

Nom popular: Ametller

Origen: Centre i Oest d’Àsia i Nord d’Àfrica.

Generalitats: Espècie de fulla caduca que floreix abans del creixement de les fulles. Arbre de 6-8 m d’altura, de trons tortuós i escorça rugosa i esquerdada. Les branques ascendents originen una capçada oberta i arrodonida. Fulles estretament lanceolades (4-12 cm), amb els marges suaument dentats, de color verd o groc. Les Flors (3-5 cm) es presenten en parelles sobre peduncles curts. Les poncelles són al principi rosades però quan els 5 pètals es despleguen es tornen de color blanc. Els fruits (les ametles que tarden uns 8 mesos per a madurar) són unes drupes ovals, comprimides, amb l’epidermis verda i pubescent, de color verd gris. La part interna està lignificada i conté 1 ó 2 llavors.

Utilitats: L’ametller constituiex un conreu importantíssim a Mallorca. Hi ha varietats d’ametler que donen ametles dolces aptes pel consum humà. Aquestes ametles es mengen crues o torrades, es fan servir per a cuinar i, per a fer rebosteria. També se’n fa orxata i llet d’ametlles i se’n extreu oli, usat com a condiment i en la fabricació de cremes medicinals i cosmètics. Les ametlles amargues s’usen en farmàcia. La seva fusta, molt compacta, s’usa per a revestiments. Els ametlles s’empren així mateix com a arbres ornamentals.

Ubicació: Podem trobar un ametller al llit de Sa Riera, a l’altura del Passeig Mallorca. És un arbre abundant a tota Mallorca.