Acàcia falsa

Família: Fabàcies

Nom científic: Robinia pseudoacacia

Nom popular: Acàcia falsa, robínia

Origen:  Regió atlàntica dels Estats Units (sud dels monts Apalatxes). Actualment s’estén per tot el centre i l’est d’Amèrica del Nord i és naturalitzada a Europa, on va ser introduïda pel botànic francès Jean Robin.

Generalitats: Arbre caducifoli que pot arribar als 25 m d’alçària, de tronc estriat i nuós, d’escorça llisa i bruna als exemplars joves, de color gris i solcada amb llargues i profundes arrugues en els arbres vells. La capçada és irregular i ampla, amb branques espinoses, si més no quan són tendres. Les fulles, imparipinnades, són compostes de 4-10 parells de folíols, més un de terminal, cada un el·líptic amb una suau escotadura a l’extrem, blau verdós per l’anvers i verd fosc pel revers. Cada fulla té un pecíol d’uns 3,5 cm amb una espineta a la base. Les flors tenen 5 pètals desiguals, el més gran groc vora la base. Les flors són oloroses apareixent a la bases de les fulles formant vistosos rams cilíndrics, pènduls, de 10 a 20 cm. de llargària. El fruit és un llegum sec, terrós, que conté entre 4 i 12 llavors, de color fosc, comprimit i dehiscent. Penja a l’arbre en manats durant tot l’hivern.

Utilitats: Plantada per fixar sòls i controlar l’erosió. Es cultiva com a planta ornamental en parcs i carrers, podent-se trobar naturalitzat. La seva fusta, dura i pesada, resisteix la immersió. És un bon combustible. S’ha usat per fer carros i embarcacions. Ara s’usa en paviments i per a tanques i mobiliari de jardineria. De les flors s’extreu un oli, anomenat “essència d’acàcia”, usat en perfumeria. Són importants en la producció de mel. La saba de les arrels té un principi tòxic.

Ubicació: Abundant. Avinguda Sant Ferran, Capità Crespí Coll, Tinent Torres, Plaça de l’Almoina.

Espècies relacionades: Aquesta espècie es fàcilment confusible amb l’acàcia del Japó (Sophora japonica). Emperò aquesta no té espines, els seus folíols acaben en punta i els fruits estan esclafats entre les llavors com els cacauets.