Teix

Família: Taxàcies

Nom científic: Taxus baccata

Nom popular: Teix

Origen: És un arbre nòrdic, una relíquia de temps més freds. Viu a les terres temperades d’Europa i Àsia, i també, al nord d’Àfrica, en un àrea gran però discontínua.

Generalitats: Arbre robust que no es fa massa alt (màxim 15 m d’alçària) però si gros en diàmetre (1,5 m), recorda l’avet, encara que és més ample i compacte. A Mallorca el trobam quasi sempre en forma arbustiva. El tronc es ramifica densament des de ben avall i forma una capçada cònica ampla amb branques més o menys horitzontals. L’escorça, llisa i vermellosa, es desprèn i amb l’edat pot esquerdar-se profundament. Fullatge espès. Fulles linears, estretes i planes, un poc punxegudes a l’àpex, curtes (1-3 cm de llargària). Limbe foliar de color verd fosc, més clar al revers. Espècie dioica, peus masculins i femenins separats. Flors maculines reunides en petits glomèruls groguencs. Flors femenines de color verdós, solitàries o en grups de dos a les axil·les de les fulles. No hi ha fruit veritable però la grana, ovoide i bruna, és protegida a la base per un embolcall carnós, dolç i de color vermell, anomenat aril que esdevé l’única part comestible de tot l’arbre ja que tant les fulles com les branques i la fusta són altament tòxics pel seu contingut en taxina, un alcaloide molt potent. Espècie protegida per la llei, declarada d’interès especial.

Utilitats: La fusta, dura i tenaç, s’usa en ebenisteria i escultura. Se n’han fet armes, esclops, rodes de molí, tancats, ... N’hi ha moltes varietats de jardineria. Actualment s’està investigant el seu potencial per a la lluita contra el càncer.

Ubicació: A Ciutat trobam tres exemplars de petites dimensions a l’Hort del Rei.