Om

Família: Ulmàcies

Nom científic: Ulmus minor (=U. campestris, =U. carpinifolius)

Nom popular: Om

Origen: Europa i Nord d’Àfrica.

Generalitats: L’om és un arbre de 15 a 20 m d’alçada, amb el tronc recte, d’escorça negrosa, i amb llargues branques erectes que formen una capçada oval allargada. Resisteix molt bé el fred i el seu principal enemic són els insectes. La grafiosi, és una malaltia produïda per un fong (Ophiostoma ulmi), que obstrueix els vasos conductors de la saba i fa que se sequin les fulles;  es transmeteix mitjançant uns escarabats (Scolytus scolytus) que fan la posta a l’escorça de l’om. Les seves fulles simples i alternes, relativament petites (menys de 8 cm de longitud) i gruixudes, són de color verd brillant a l’anvers i més fosques en el revers, asimètriques a la base i dentades al marge. Les flors, reunides en petits grups, són petites i de color verd rogenc. En poc temps donen un fruit sec, la sàmara, verda primer i daurada després, amb una sola llavor envoltada d’una ala membranosa, ampla i plana que facilita la disseminació pel vent.

Utilitats: L’om s’ha usat tradicionalment per a formar tanques entre les pastures. La seva fusta és vermellosa i forta, mala de rompre però bona de treballar. S’empra molt en la construcció i la fusteria en general, també en la fabricació i preparació de parquet. Les branques ha estat emprades com a farratge d’hivern.

Ubicació: Es relativament abundant. El trobam al carrer General Ricardo Ortega, carrer Metge Josep Darder, Carrer de Manacor, Carrer dels Oms, Parc de Son Cotoner, Passeig Mallorca.