Itinerari III.- De la Plaça d’Espanya a la Plaça Joan Carles I.

 El lloc d’inici d’aquest tercer itinerari és la ben coneguda Plaça d’Espanya de Palma. Després de trescar per aquest indret anirem cap a la Plaça del Comtat del Rosselló. Des del sud de la Plaça d’Espanya travessarem el carrer dels Caputxins del pas de vianants, tombarem a mà dreta agafant el carrer del Convent dels Caputxins amb troanes del Japó a la seva vorera esquerra. Deixarem a la nostra esquerra un passatge sense sortida i continuarem una trentena de metres abans de tombar a mà esquerra per un carreró on creixen unes formoses grevíl·lees a l’esquerra de l’edifici del Mercat de l’Olivar que s’alça a la dreta.

 Arribam així a la plaça del Comtat del Rosselló que ens queda lleugerament a la nostra esquerra. Després de recórrer la plaça haurem de tombar a mà esquerra pel carrer de Josep Tous i Ferrer on creixen a la seva vora dreta unes mèlies. Travessarem la plaça de l’Olivar per un pas de vianants. Si a l’altura del pas ens giram a la nostra dreta veurem algunes oliveres i més mèlies a l’entrada del Mercat N.

 Caminarem un poc més pel Carrer de Josep Tous assolint així la plaça de la Mare de Déu de la Salut. Aquí, i de cara a l’església de Sant Miquel girarem cap a l’esquerra pel carrer de Sant Miquel que ens portarà dos escassos minuts després al centre de la Plaça Major. Continuarem cap al sud continuant la mateixa direcció que portàvem arribant a la plaça del Marquès del Palmer on hi veurem un lledoner i alguns llorers molt ben retallats. Creuarem pel pas de vianants el  carrer de la Bosseria i continuarem la nostra marxa pel carrer de Colom amb més llorers a ambdós costats d’aquest carrer que es dirigeix a la plaça de Cort N. De totes formes, deixarem la visita a la plaça de l’Ajuntament per un poc més endavant i tombarem a l’esquerra en arribar a la primera travessia, el carrer dels Set Cantons. Tot d’una tombarem ara a la dreta avançant uns metres pel carrer de l’Argenteria i una quarantena de metres després pel carrer de l’església de Santa Eulàlia que ens portarà a la plaça de Santa Eulàlia.

 Coneixerem aquest preciós indret de la ciutat i tombarem després a la nostra dreta pel carrer de la Cadena arribant tot d’una a la plaça de Cort seu de l’Ajuntament de Palma que ens queda a l’esquerra de la plaça.

 En el mig de la plaça trobarem un arbre singular, l’olivera de Cort. Travessarem la plaça i anirem cap a ponent pel carrer del Palau Reial. Després de deixar a la nostra dreta el carrer de la Victòria trobarem un tram del carrer on hi creixen les alzines a la seva vora esquerra N.

 Només un centenar de metres més endavant i ja ben a prop de la Seu trobam els jardins de Bartomeu March que ens queden lleugerament a la nostra dreta. Coneguts els jardins continuarem pel carrer del Palau Reial, deixarem a la nostra dreta la Costa de la Seu i avançarem cap a la Catedral. Trobarem en aquest tram una gran casuarina i més alzines i tot d’una ens trobam el Palau de l’Almudaina a la nostra dreta i l’ immensa Seu de Palma a l’esquerra.

 Amb la mar que se’ns obre a l’enfront arribam a unes escales que ens davallaran als jardins de Dalt Murada. Visitada aquesta zona verda i mirant la mar amb la Catedral a la nostra esquena, tombarem a l’esquerra (anirem doncs cap a llevant) davallant a Ses Voltes per un pendent que ens davallarà fins aquest indret ple de palmeres de Canàries N. Travessades Ses Voltes i deixant a la dreta un segon pendent, simètric del que acabam de davallar, continuam tot recte veient al fons unes escales que pugen. Nosaltres no les pujarem ja que haurem de tombar a la dreta per un túnel que ens trobam i que després de travessar-lo, ens deixa a les portes del Parc de la Mar.

 Davallarem cinc graons i tombarem a l’esquerra caminant acompanyats de palmeres de dàtils amb la mar a la dreta i la Ciutat a l’esquerra. Continuam caminant per aquest encisador indret, deixam un segon túnel a la nostra esquerra i seguim en direcció a una suau costa que ens queda davant. Pujada aquesta rampeta i amb la Mediterrània que ja s’ha obert completament a la dreta continuarem tot recte cap a la segona part d’aquest parc. Deixarem unes escultures a la dreta i tot just després una zona infantil a la nostra esquerra arribant d’aquesta forma a una zona boscosa de pins. Superada la zona de jocs observam que el parc acaba quan arriba a una petita esplanada ovalada que té un tercer túnel a la seva esquerra que ens permetria visitar la plaça de Llorenç Villalonga que ja albiram a l’esquerra de la nostra actual posició, dalt de la murada i farcida de bella ombres realment espectaculars. A la part dreta de l’esplanada divisam tres exemplars d’eucaliptus, ben formosos.

Després de gaudir d’aquesta part del parc girarem 180 graus i tornarem enrera pel mateix camí fins que arribem a la costeta, que ara haurem de deixar a la nostra dreta. Continuarem per tant sense perdre altura amb la mar ara a la nostra esquerra i el llac del parc a la dreta. Al fons, el Castell de Bellver en primer terme i molt més lluny i un poc més a la dreta, el puig de Galatzó. Un centenar de metres més endavant agafarem una curta rampa que davalla cap al llac del parc que ens acompanyarà a la nostra dreta. Davallada la rampa avançarem cap a ponent per un passeig acompanyats de ficus. Després de deixar enrera l’aparcament del parc de la Mar arribarem a l’extrem de ponent del parc.

 Amb el llac a la nostra esquena pujarem unes amples escales assolint així la part sud de l’Hort del Rei. Caminarem dolçament pels jardins cap a tramuntana amb el Palau de l’Almudaina a la nostra dreta i l’Avinguda Antoni Maura a l’esquerra.

 Abandonarem els jardins travessant la porta nord i després de creuar el carrer del Conqueridor gràcies a un semàfor arribarem a la plaça de la Reina que ens queda a la nostra dreta.

 Si continuam avançant cap al nord, travessada la plaça i creuat el pas de vianants serem a l’extrem sud del passeig des Born. Les seves lleones, a l’esquerra, ens donen la benvinguda. Avançarem pel passeig entre plataners amb la font de les tortugues al front. La font es troba al bell mig de la plaça Joan Carles I i suposa la fi de la nostra passejada.