Itinerari IV.- De la Plaça Joan Carles I al Passeig de Sagrera.

 El punt d’inici d’aquest passeig és la Plaça de Joan Carles I també coneguda com a Plaça de les Tortugues. Coneguda la plaça, on només hi trobarem un nombrós grup d’estercúlies, tombarem cap a llevant pel Carrer Unió fins arribar a la Plaça del Mercat que ens quedarà a la nostra dreta. De totes maneres, si creuam el carrer Unió i entram a la clastra del Casal Balaguer podem veure 4 quènties ben altes N.

Feta la visita a la Plaça del Mercat continuarem tot recte envoltats de plataners a tots dos costats del carrer. Ens trobarem amb l’edifici del Gran Hotel a la nostra esquerra N, moment en què creuarem el Carrer Unió pel corresponent pas de vianants i continuarem en direcció a l’edifici del Teatre Principal. Girarem cap a l’esquerra pel Carrer de Sa Riera fins arribar a la Rambla dels Ducs de Palma de Mallorca. L’haurem de creuar pel primer pas que trobem a la nostra dreta per poder així continuar avançant ara cap a mestral per la Rambla. Si ens aturam al principi de la Rambla, als peus la Costa d'en Sintes, veurem una petita zona ajardinada on hi creixen xiprers, palmeres de Canàries, palmeres de dàtils, llorers, garlandes, magraners, lledoners, garballons, hibiscs, l’esparreguera de jardí, Juniperus virginiana i, fins i tot, dos arbres de botella N, N i N.

Una mica abans d’arribar a la Misericòrdia, trobarem a la nostra esquerra una petita esplanada de forma ovalada on hi creixen 5 tipuanes. Avançarem, envoltats sempre de plataners dos centenars de metres més fins arribar a la font que ens indica el final de la Rambla. La creuarem pel semàfor que trobarem a la nostra esquerra i caminarem uns metres pel Carrer del Jardí Botànic amb els jardins de la Misericòrdia a la dreta de la nostra posició. Tot d’una arribam a la plaça de Plaça de Santa Magdalena que ens queda a la nostra esquerra mentre que a la dreta podem observar, un magnífic exemplar de Ficus macrophylla que creix als jardins de la Misericòdia N. A la Plaça hi veurem dues acàcies i una acàcia del Japó.

 Tornarem enrera pel Carrer del Jardí Botànic fins trobar la porta d’entrada als jardins de la Misericòrdia. Després de visitar aquest jardí tan agradable, creuarem la Via Roma i posteriorment el Carrer del Baró de Pinopar pels corresponents semàfors arribant així al Carrer dels Oms. Caminarem un centenar de metres per l’esmentat carrer i just abans d’arribar al primer om tombarem a l’esquerra pel Passatge Particular d’Antoni Torrandell.

 Tot d’una haurem de pujar unes escales (un total de 19 graons), girar a ma dreta i creuar pel pas de vianants arribant així a la plaça Bisbe Berenguer de Palou, més coneguda com a Plaça dels Patins. Després de conèixer aquest indret de la nostra ciutat cercarem el Carrer de Santiago Rusiñol. Travessarem novament el Carrer del Baró de Pinopar, on hi creixen grans plataners, i continuarem un segon tram fins arribar a la Via Roma on hi trobarem lledoners i ciclamen N. Tombarem a la nostra dreta i en arribar al semàfor el creuarem arribant així a l’Avinguda de Portugal. A la nostra dreta podem observar el Carrer de l’Institut Balear (més conegut pel habitants de Palma com a Plaça del Tub) on hi ha plantades xicaràndanes, tipuanes i Brachychiton acerifolius N. Una mica més endavant i també a la nostra dreta, s’alça la façana principal de l’IES Joan Alcover amb una zona ajardinada on hi creixen el xiprer, l’alzina, pruneres de jardí, palmeres de Canàries, la palmera washingtònia i la iuca com a arbres més rellevants N. Per la nostra vorera, hi ha plataners i alguna troana del Japó. En arribar al Carrer Rubén Darío, el travessarem pel semàfor.

 Haurem arribat així al Passeig de Mallorca; ara avançarem cap a la Mar (cap al sud) amb el torrent de Sa Riera permanentment a la nostra dreta. Només uns minuts després deixarem a la nostra dreta un pont que travessa el torrent i continuarem avançant cap a migjorn. Creuarem l’Avinguda de Jaume III pel semàfor i caminarem amb les murades al fons, cada volta més a prop de la nostra posició.

 Abans de creuar, ara sí, el torrent gràcies al pont de tres arcs que el travessa visitarem la Plaça dels Pins (Plaça de la Porta de Santa Catalina) que ens queda a l’esquerra de la nostra posició.

 Creuat el torrent de Sa Riera haurem arribat al Parc de Sa Feixina que ja albiram a l’esquerra. Conegut aquest emblemàtic indret de Palma i sense travessar el Passeig Marítim travessarem l’Avinguda Argentina pel semàfor corresponent arribant així a la barriada de Santa Catalina, concretament a la Plaça dels Rentadors, davant nosaltres el primer dels molins des Jonquet.

 Després de conèixer la flora d’aquest indret, tornarem enrera creuant novament el semàfor anterior i amb la Seu al fons avançarem pel Passeig de Sagrera. Per fer això, haurem de creuar el torrent de Sa Riera deixant a la nostra esquerra el Parc de Sa Feixina.

 Seguidament, caminarem amb la murada a la nostra esquerra per un passeig peatonal amb palmeres de Canàries a tots dos costats. Arribarem més endavant al Consolat de Mar, després a la Llotja i només un poc més endavant ens trobarem al principi del Passeig de Sagrera amb l’estàtua del Beat Ramon Llull que ens dóna l’esquena, punt final d’aquest el nostre quart itinerari.