-
[ Anar a l'inici del WEIB ]
El Web Educatiu de les Illes Balears
Suport Tècnic
   
lll
 

-Problemes amb la instal·lació de LINUX Mandrake 8.2 en els equips Inves Celeron distribuïts en el marc del projecte "LINUX en les xarxes del projecte Xarxipèlag"
---

Secció: Lloc de treball Linux

Aplicat a:

- Equips Inves Celeron amb el sistema operatiu LINUX Mandrake 8.2

Malauradament el programa d'instal·lació de la distribució Mandrake 8.2 no detecta correctament la targeta de vídeo dels ordinadors Inves Celeron distribuïts en el projecte experimental "Linux en les xarxes del projecte Xarxipèlag". No només es tracta d'un error de detecció, sinó que la distribució Mandrake 8.2 tampoc inclou els drivers correctes. La targeta de vídeo instal·lada en aquests equips es troba integrada en la placa base en un xip Intel 845GL.

Per arreglar aquest problema hem aconseguit el driver adequat en el web d'Intel i l'hem compilat amb la distribució MDK 8.2. El driver ja compilat s'adjunta amb aquest document (es distribueix amb un fitxer comprimit: i845gl.tar.gz). El procediment per instal·lar-lo és el següent:

 1. Instal·lació del Linux MDK 8.2
 2. Instal·lau normalment el Linux MDK 8.2. Perquè funcioni la integració en el domini del centre es recomana iniciar la instal·lació amb els disquets d'instal·lació automàtica comentats en el document "Instal·lació i configuració d'un lloc de treball basat en Linux dins les xarxes del projecte Xarxipèlag". Quan arribeu a l'apartat Configura X triau les següents opcions (s'ha de pitjar el botó <Més>): targeta gràfica Intel 830, servidor Xfree 4.2.0, resolució 800x600 (sinó no us ho permet, escolliu 640x480) i una profunditat de color de 24 bits. Anau a <Mostrar informació> per assegurar-vos de l'elecció. Finalment seleccionau <Tornau-ho comprovar> i escolliu que NO voleu que X s'iniciï quan torneu a arrencar l'ordinador.

 3. Instal·lació del driver
 4. Una vegada acabada la instal·lació, l'ordinador es reiniciarà en mode de text. En aparèixer l'indicador login, iniciau una sessió amb el compte root (si s'ha realitzat la instal·lació a partir dels disquets, l'usuari root s'instal·la sense contrasenya). Un cop iniciada la sessió, copiau el fitxer i845gl.tar.gz al directori personal de root (suposarem que el fitxer es troba dins un disquet):

  cp -f /mnt/floppy/i845gl.tar.gz $HOME

  Després, descomprimiu el seu contingut:

  tar -zxvf i845gl.tar.gz

  Es crearà un directori de nom dripkg on s'hi ubicaran els fitxers descomprimits.

  Canviau de directori i executau l'script d'instal·lació:

  cd dripkg

  ./install.sh

  Durant l'execució de l'script s'ha de pitjar <Enter> cada vegada que demani confirmació per realitzar alguna tasca.

  Apareixeran dos errors en aquesta primera execució. Això no és cap problema: ja que s'ha de tornar a reiniciar l'ordinador i tornar executar aquest script d'instal·lació:

  Iniciau una sessió com a root

  cd dripkg

  ./install.sh

  En la segona vegada, l'execució de l'script ja no produeix cap mena d'error.

 5. Iniciar el servidor X i configurar-lo

Un cop instal·lat el driver, ja es pot iniciar l'entorn gràfic. Per això, entrau startx i polsau <Enter>.

S'iniciarà una sessió amb l'escriptori per defecte (KDE). La resolució de la pantalla es correspondrà amb la que abans s'hagi escollit. Ara només queda reconfigurar definitivament el servidor X i especificar que s'ha d'iniciar automàticament cada vegada que arrenqui l'equip.

Per fer això es pot emprar el Mandrake Control Center (Menú Configuració – Altres). A l'apartat Maquinari – X Visualitza triau Més i configurau definitivament totes les seccions:

Canvi de monitor: podeu acceptar l'opció proposada (SVGA d'alta freqüència 1024x768 a 70Hz)

Canvi targeta gràfica: s'haurà de tornar a seleccionar Intel 830. Si ho demana, s'ha de triar el servidor Xfree 4.2.0

Canviar resolució: amb els monitors de 17" podeu triar 1024x768 amb una profunditat de color de 32 bits.

Finalment, triau Tornar a provar i contestau SÍ a la pregunta de si voleu iniciar X en arrencar.

Reiniciau l'equip i ja entrareu en mode gràfic, amb la targeta configurada. Per provar-ho, triau l'escriptori gnome i iniciau una sessió amb el compte root.

---

TAR.GZ Fer clic sobre la icona per descarregar l'arxiu i845gl.tar.gz

Darrera actualització: 20-3-2003

IniciMapa del WEIBEstadístiques del WEIBInformació del WEIBRSSContacteES
-